Ofte stilte spørsmål

Les her før du tek kontakt med oss via mail eller andre medium.

Er det mogleg å klatre Hornelen Via Ferrata utan guide?

Nei, du må bestille guide for å klatre Hornelen Via Ferrata. Å klatre Via Ferrata utan riktig erfaring medfører alvorleg risiko. Derfor er alle turer opp Hornelen guida. Guiden din vil vise deg korleis du bruker utstyret riktig og trygt, og hjelper deg når du møter utfordringer. Personer med erfaring frå klatring vil dra nytte av tips og triks. Gjennom formidling av lokalhistorie, kultur og natur vil guiden din hjelpe deg med å sjå omgivnadane med nye auge.

Tilgong for klatrere uten guider fra Hornelen Via Ferrata AS er forbode.

Kan eg klatre heile hornelen via ferrata på ein dag?

Nei, ein kan ikkje klatre heile Hornelen Via Ferrata på ein dag. Først må ein klatre Hekseveggen ein dag, før ein tek Olavsrute neste dag eller tar turen tilbake ein annan gong. Ein klatrar ikkje Hekseveggen på nytt når ein klatrar Olavsrute.

er det mogleg å gå til toppen av hornelen frå hekseveggen?

Nei, dette er dessverre ikkje mogleg. Ein følgjer ein annan sti tilbake igjen til Hunskår, der fotturen startar. Om ein vil nå toppen og klatre Hekseveggen på samme dag, bør ein rekne 6 timer til klatring, før ein brukar 6-8 timar på fotturen opp og ned til toppen. Ein bør då vere i ekstremt god form og ha optimale værforhold. Det er kun Olavsrute som går til toppen.

Treng eg tidlegare erfaring med Via Ferrata eller klatring på ein guida tur?

Ingen tidligare klatre- eller Via Ferrata-erfaring er nødvendig for å klatre Ørnelia eller Hekseveggen. Du bør imidlertid føle deg i form og komfortabel med høyder, og tidligere erfaring er definitivt en fordel. For Olavsrute anbefaler vi klatreerfaring og tidligere erfaring med overhengende klatring. Alle som klatrar Olavsrute må ha klatra Hekseveggen først, nettopp for å få meir erfaring og slik at våre guider kan sjekke om kunden er skikka.

Er det mogleg å leige utstyr?

Nei, men alt Via Ferrata-utstyr er inkludert i den guida turen din. Ønsker du å nytte eige utstyr til turen din, er dette mogleg. Då er det ditt ansvar at utstyret er i forsvarlig stand. Prisen er lik sjølv om man nytter eige utstyr.

Kan kven som helst klatre Olavsrute?

Nei, du må ha klatret Hekseveggen først, og dermed bevist våre guider at du er i god nok form og har nok erfaring til å håndtere utfordringene opp Olavsrute. Det er ikke mulig å klatre begge rutene samme dag, da dette er for langt og krevende.

kva er gradene for dei forskjellige rutene?

Ørnelia/The Eagle’s Side er den korteste ruta og har grad B. Den har stiger, planker og mmykje grep og fotfeste. Den har korte vertikale seksjoner, og hele ruten tar omtrent 15-30 minutter, avhengig av farta din. Om ønskeleg kan turen forlengast opp til Smalsarhuken for meir utsikt, då går ein trappene vidare opp.

Hekseveggen/The Wall of Witches er gradert til C/D. Den har klatring både nedover, oppover og sidelengs. Vertikale seksjoner med noko overheng gjer dette krevende, og klatringa tar 2-3 timer. Det er mykje grep for hender og føtter, men det kan vere krevende for nokon å skifte karabinkrokar mens de held seg fast med ei hand i ein lett overhengande seksjon.

Olavsrute er gradert F av flere grunner. For det første er eksponeringa imponerande og ulikt alt du har opplevd tidligare. Du bør definitivt ikkje vere redd for høgder og føle deg komfortabel fleire hundre meter over fjorden. Anmarsjen er lengre enn Hekseveggen, og ruta er også ganske lang. Dei vertikale seksjonane er fleire og lengre enn i Hekseveggen. Under toppen er det flere etterfølgende overhengende parti, som avsluttast med 45 meter overhengende klatring opp eit dieder. Dette er svært krevande, sjølv med gode tak for hender og føtter. Det krever tilstrekkelig styrke, utholdenhet og teknikk.

Er Via Ferrata trygt i regn?

Via Ferrataen er laga for å tåle regn. Det er ståltrinn hele veien, så det er trygt å klatre sjølv om fjellet er vått. Om været er for røft eller det er fare for lyn (som er ganske sjeldent i vår region), avlyser vi turen. Når vi avlyser en tur, blir du tilbudt ny bookingdato.

Skroll til toppen